Kako zaščititi kožo med poletjem

Hejla!

Poletje je že v polnem zamahu in marsikdo je že bil na morju (tudi jaz odidem v nedeljo). Seveda vsi pričakujemo, da bomo iz morja prišli lepo rjavi in zagoreli, saj se vendar moremo nastaviti soncu ne? S tem se čisto strinjam, vendar sem pristaš tega, da se nastavljamo soncu varno, brez da bi škodili svojemu zdravju in koži.

Si morda med tistimi puncami ali fanti, ki ne uporabljajo kreme, da bi dobili porjavelo polt? Napaka in to velika! Zakaj? S tabo sem se odločila deliti svojo zgodbo, mogoče koga odvrne od tega nezdravega podviga. Na koncu pa ti predstavim še nekaj nasvetov, kako lahko porjavelo polt dosežeš tudi na povsem zdrav način.

Sama imam tak tip kože, da sem bila vedno tudi čez poletje bela kot jogurt kljub sončenju na plaži. Seveda me je to kot najstnico motilo, saj sem si vedno želela dobiti nekaj barve, še posebej, ker je bilo takrat res in da si med poletjem na polno porjavel. Ravno zaradi tega sem prenehala z uporabo sončne kreme, tudi če sem bila soncu izpostavljena cel dan. Verjetno si že misliš, kakšna sem prišla zvečer pred ogledalo v kopalnici - popolnoma rdeča, opečena. Seveda me je vse peklo, bolelo ampak se nisem dala, ker seveda za rjavo polt je treba malo potrpet.

To sem delala kar nekaj let.

Je kaj pomagalo da sem imela lepšo polt? Ne, najprej zaradi tega, ker je barva, ko je vsa rdeči zginila, trajala le kak teden, nato pa se mi je koža začela luščiti in spet sem bila bela kot sneg. Drugič pa zato, ker sem dobila nekakšne pegice povsod, kjer sem bila izpostavljena soncu - še dodatna stvar, ki niti malo ne izgleda lepo na koži.

Rezultat vseh teh norih najstniških let ni bil nič kaj obetajoč. Na začetku prvega letnika faksa sem šla k dermatologinji (normalen pregled na vsake tolko, če imaš atopični dermatitis), ki je pa poleg normalnega pregleda opazila nekaj drugega - moje znamenje na trebuhu ni bilo normalnega izgleda. Sledil je pregled pod posebno aparaturico in na koncu sem odšla domov z napotnico za manjši operativni poseg (izrez znamenja, saj je kazal nenormalne spremembe).

Ne morem opisat, kako me je bilo strah. Nisem imela koncentracije, skozi sem samo razmišljala, kaj če se je razvilo predaleč, kaj če se bom mogla zdravit itd. Da ne omenjam straha pred samim posegom - noro. V glavnem, na dan D sem bila živčna kot ne vem kaj, vendar sem se uspela nekako umirit. Srečo sem imela, da sem naletela na res super kirurga, ki se je celoten poseg z mano pogovarjal o samih kožnih spremembah (on jih je opisal kot bombice, kjer nikoli ne veš kdaj eksplodira), me malo potolažil, mi povedal kako je na študiju medicine itd.

Po posegu me je mami spravila domov v posteljo, saj sma hoteli izkoristiti tisti vmesni čas, ko lokalna anastezija ne popusti popolnoma. Kasneje sem celoten teden ali dva preživela v postelji ali na kavču, se komaj premikala, saj sem izrez imela na takem mestu, da če sem napela trebušne mišice me je vse zabolelo, odšla sem edino na prevez in potem jemanje šivov.

V bistvu je bilo skoraj vsega konec, ampak za mene je bil ta del po operaciji dokler nisem dobila izvidov (cca. mesec dni kasneje) najhujši. Kasneje se je vse izteklo kot sem upala, imela sem samo začetno vnetje, če bi bila pa prepozna, bi se pa razvilo v kožnega raka.

NAUK ZGODBE: Ne nehat skrbet zase in za svojo kožo tudi, če bi želel/a imeti porjavelo polt. Zato da se takšnim zgodbam lahko izognete, vam predstavim izdelke, ki jih sedaj jaz uporabljam in ki do sedaj uspešno kljub moji snežno beli polti skrbijo za moje zdravje in rjavo polt.

Ne uporabljam nobene znane, prestižne znamke ampak glede na to, da imam zaradi AD kar precej občutljivo kožo, je ta znamka prestala odličen test. 😆 Uporabljam Hoferjevo znamko sončnih krem OMBIA SUN Sun spray protect&tan in po sončenju še OMBIA SUN After sun milch.

Sončna krema ima SPF faktor 30, ščiti pred UVA in UVB žarki, ima dodatek vitamina E in ne vsebuje sestavin, ki delujejo kot hormonski motilci. Jaz se namažem vedno zjutraj, tudi ko grem samo v mesto po kak opravek ali na faks in potem čez dan po potrebi. Če se kopaš je seveda priporočljivo nanest kremo vsakič, ko prideš iz vode in se posušiš. Sem se pa do zdaj res samo med vikendom dejansko uspela malo sončit, ko sma z Markotom pobegnila v Terme Olimja in morem rečt, da dejansko deluje tudi kot porjavitvena krema, saj dobivam rahel ten, za kar sem seveda noro vesela.

Mleko po sončenju vsebuje izvleček aloe vere, D pantenol (provitamin B5) in vitamin E. Mojo kožo po sončenju izredno navlaži in nahrani, da se ne lušči in da rahel sijaj koži (to kaj hočemo med poletjem). Seveda tudi to mleko ne vsebuje nobenih sestavin, ki bi bili hormonski motilci. Uporabljam pa jo po sončenju in vsak večer.

Kljub temu, da želim biti rjava po morju pa se ne sončim po par ur na dan ampak samo kako urico ali dve in še to samo v delih dneva, ko sonce ni najmočnejše.
Želim ti, da se na morju veliko kopaš, posončiš in predvsem, da med vsemi noro zabavnimi dejavnostmi najdeš minutko ali dve za pravilno nego kože. Zapomni si, da je preventiva vedno veliko boljša kot kurativa.

Se beremo čez vikend, do takrat pa

lepo se imej in veliko se smej,

Marina


Komentarji

Priljubljene objave