Hair care rutina za suhe lase

Hejla!

Najprej ti dolgujem eno opravičilo. V januarju sem uspela v dveh tednih in pol spraviti skupaj 2 objavi...2, samo 2. Ne morem verjet, res. In zato se ti opravičujem, ker enostavno res ni šlo več skozi in ker sem dobila kar nekaj dodatnega dela na raznih področjih. V bistvu me malo baše čas in sem pogruntala, da morem nujno prebrat še enkrat skozi svojo objavo o organizaciji časa v takšnih dneh (dejansko mi je takrat šlo SKORAJ vse kot po maslu, ampak sem bila kar zadovoljna sama s sabo). 

Kot obljubljeno, sem pa danes zate pripravila novo objavo iz serij za nego suhih las in kože. Seveda je najbolj pomembna nega kože, ki je največji organ na našem telesu, zato je bila ta objava prva in si jo lahko prebereš tukaj.

Velikokrat pa nego kože povezujemo kar z lasmi, saj si jih umivamo večinoma kar skupaj s celotnim telesom. Prvi nasvet že kar tukaj: če imaš suhe lase in kožo na lasišču, ne si las umivat več kot enkrat na teden, v bistvu si še to ne, če res nimaš že mastnih. Zakaj? Vsi izdelki za umivanje rahlo izsušijo kožo, tudi če so namenjeni le tej. Bolj pogosto kot si umivaš lase, več boš imela suhe kože na lasišču in bolj bodo suhi in krepasti tudi lasje. Jaz se držim pravila enkrat na teden. 

V bistvu uporabljam več različnih izdelkov in jih malo mešam, so pa eni malo dražji in eni malo cenejši, razlike so pa bolj minimalne (povem kasneje kako in kaj se razlikuje).

Obravnavala bom pa nego las bolj celotno kot pa nego kože, saj se mi zdi, da je več takih trikov kot pa pri koži, kjer je najbolj pomemben sam izdelek, ki se ga uporablja. Dan oz. večer predno si umivam lase, si nanesem na lase masko. Pazi, da boš jo nanašala ob takih dnevih, ko veš da lahko imaš gor masko čez noč, ali pa čez dan, v glavnem da nikamor ne rabiš iti (razen če te preseneti gasilski pozivnik, da moreš it na intervencijo tako kot mene zadnjič). Jaz si ponavadi dam masko gor v petek ali sobot zvečer in si potem umijem lase v soboto ali nedeljo zjutraj, če sem pa doma tisti dan, pa še malo dlje pustim. Masko si pa namešam iz domačega hladno stiskanega olivnega olja in hladno stiskanega ricinusovega olja (jaz sem ga kupila na spletni strani malinca.si, lahko ga pa dobiš tudi v lekarnah, ne vem če je kakšna posebna razlika, meni se edino ni dalo iskat po lekarnah katera ga ima in katera ne). Masko vmasiram v lasišče in tudi po celotni dolžini las, ter jih na rahlo spnem v čop s spiralasto gumico (manj uniči lase). POZOR! Če greš z masko na laseh spat, si jih nikar ne dajaj v čop. Jaz si dam takrat pod glavo eno tanko brisačko, da ne umažem prevleke. 

Naslednji dan si potem umijem lase, za kar si ponavadi vzamem kakšno uro časa, da res naredim vse tako kot treba. Vrstni red umivanja las: če imaš gor na laseh masko, jih zmoči in nato nanesi prvo rundo šampona. Vmasiraj ga v lasišče in v vso dolžino las ter v celoti speri. Nato nanesi balzam na celotno dolžino las, ampak ne peri lase in kar preko balzama nanesi drugo rundo šampona in po vmasiranju v lasišče skupaj temeljito speri. Ko končaš z drugim šamponiranjem pa nanesi še enkrat balzam, tokrat samo do polovice tvojih las in ne več po lasišču, ter pusti delovati par minutk. Zatem lepo speri balzam in zraven razčeši lase (na otip bodo zelo mehki in gladki).
Zakaj? Balzam nanesem pred šamponiranjem zaščiti lase z dodatnimi olji in hidracijo pred direktnim agresivnim učinkom čiščenja šampona. Lasje bodo umiti, ampak ne bodo suhi. Prav tako maska lase zaščiti pred direktnim stikom las z šamponom, če je nimaš nanešene pred umivanjem, nanesi namesto maske balzam in ostalo ponovi enako kot je navedeno zgoraj. 

Jaz si po umivanju lase ožmikam (ne vem slovenskega izraza 😁) in jih zavijem v brisačo, da popivnam odvečno vodo. Potem pa obvezno vzamem sušilec za lase in si lase posušim (fen naj ne bo nastavljen na prevroče, prav tako ne suši zelo od blizu - minimalno 20 cm razmaka med lasiščem in fenom). Investiraj v dober fen, ki regulira količino izpihane toplote in njeno temperaturo na vlago tvojih las. Definitivno pa proti koncu , ko čutiš da so lasje že skoraj suhi, daj fen na najmanjšo temperaturo možno (dobro je, da ima gumb za dodatno znižanje temperature) in si suši lase do suhega pri že skoraj mrzlem fenu.
En nasvet: če sušiš lase tako, da glavo obrneš navzdol in jih sušiš od zgoraj navzdol, ter jih zadnjih par minut tako posušiš tudi, ko so mokri, bodo imeli večji volumen.
Še nekaj, takoj po umivanju in sušenju las ne začni z ravnanjem las, saj so že tako bolj občutljivi od vsega dogajanja prej. To naredi dan kasneje, saj potem lasje ne bodo tako krepati, kot pa isti dan. Tudi tukaj investiraj v dober likalnik ali kodralnik las, kateri ima možnost regulacije temperature (ne si likat več kot na 120) in ki ima keramične plošče, da ne bo las dodatno potrgal. Še bolje je, če ima kakšno uravnavanje vlage v lasu ali dodatek keratina, ampak brez tega je tudi ok, saj so ti potem res mnogo mnogo dražji. Jaz sem svojega kupila za okoli 30 eur in ima prva dva našteta pogoja (ostali so trenutno le sanje 😉). Prav tako pred toplotno obdelavo lasu poskrbi, da le te zaščitiš z spreji, namenjenimi zaščiti las pred toplotno obdelavo in z negovalnimi učinki. Las bo tako po ravnanju ali kodranju gladek in sijoč.

Trenutno imam doma dve znamki šamponov in tri znamke balzamov (kot že omenjeno rada menjujem znamke, saj imajo svoje prednosti in slabosti).

Prva malo dražja znamka je znamka Tecna, od katere uporabljam šampon (linija Proteo:Hidra=1:1) in balzam (linija Hidra), ki sta zmešana skupaj za poškodovane, suhe in občutljive lase. V bistvu je edini minus te znamke cena, saj je linija kar draga (oboje skupaj stane okoli 45 eur), ampak ostali rezultati so pa waaaaaw. Po tolikšnem času uporabe res lahko rečem, da je linija perfektna za tak tip las kot jih imam jaz (suhi, poškodovani od barvanj, občutljiv, tanki). Šampon uporabljam tako, da ga pred uporabo zmešam z vodo in ga s tem v bistvu razredčim, saj je koncentrat in ga tako lahko dlje uporabljam. Več o tej znamki si lahko prebereš tudi v eni od mojih lanskih objav tukaj


Druga znamka, od katere uporabljam trenutno tudi šampon in balzam (linija for extra shiny hair) je Monoi in tudi super za suhe in občutljive lase, bolj cenovno dostopna (za oboje skupaj sem mislim da plačala nekje 16 eur). Je pa slaba stran edino ta, da pri tej ni opazit znatne razlike v lasnem volumnu, prav tako pa učinek obeh produktov hitro po uporabi izgine. Pri zgornjih dveh produktih pa so lasje še do naslednjega pranja v enako dobrem stanju, prav tako pa izdelka poskrbita med drugim tudi za več lasnega volumna. Če pa imšeč cenovno ugodno varianto je pa še vedno Monoi res super znamka proti vsem ostalim do sedaj sprobanim. 


Imam pa še en bolj poceni balzam za tiste vmesne korake, kjer balzam nanesem pred šamponom. Tega pa imam od znamke Syoss (linija Repair therapy), saj je dokaj nizka cena za količino produkta, ki ga dobiš je pa super izdelek. Sem že testirala si oprat glavo brez teh dveh zaščitnih nanosov balzama in je bila razlika očitna, saj so bili lasje in lasišče bolj suhi in niti najmanj gladki in sijoči. 
Nisem pa še nikoli probala kombinacije Syoss šampona in balzama, tako da če slučajno uporabljaš, bom vesela informacij. 😊😊


Ta blog je bolj dolg, ampak upam, da sem ti s tem prikrajšala veliko časa in denarja zaradi preizkušanja raznih tehnik negovanja in različnih izdelkov. Ker sem že malo omenila tudi nego las med pranji z spreji za zaščito las pred toploto, bom naredila tudi blog o izdelkih, ki jih uporabljam za "dodatno" nego las med pranji. S temi le še izboljšaš videz tvojih las, niso pa nujno potrebni. 😉

Upam, da si v tem blogu uživala, saj prihaja še kar nekaj beauty vsebin, ki jih je do zdaj kar primanjkovalo ne. 😉 Če imaš kakšen predlog za kakšno temo, ki te zanima in je še nisem objavila, mi prosim to zapiši v komentarje. Veselim se poklepetati s tabo.

Naslednja objava bo proti koncu tedna, spet ena že davno obljubljena (same dolgove imam v 2018 do vas 😆). Do takrat pa,

lepo se imej in veliko se smej,

Marina

Komentarji

Priljubljene objave