Kam na adventni izlet?

Hejla!

Danes se mi zdi pravi čas, da malo delim svoje izkušnje,  kje sem že bila na adventnem izletu. Se mi zdi, da je že dandanes poplava ponudb od vsepovsod, kam na kak izlet, potovanje ali dopust, tako da je včasih kar dobrodošlo, da kdo deli svoje izkušnje.
Slik nimam, ker sem na veliko teh izletov bila še takrat, ko smo imeli analogne fotoaparate, te slike pa ravno niso tako kvalitetne. Si pa lahko komot vse lokacije prej pregledaš na Google 😉

1. Dunaj

Dunaj ima v centru mesta pravo božično deželo. Zadnja leta so postavili tudi veliko drsališče s potkami, tako da imajo ljubitelji drsanja pravi raj na zemlji (vključno z mano). Božična dežela je zelo lepo okrašena, tako kot ostali del mesta in ima zelo dosti stojnic, ki so približno vse enake oblike (hiške). Jaz sem šla na Dunaj večkrat, včasih sama s starši, včasih pa preko agencij. Kakšna je največja razlika? V samem poteku izleta. Če greš na Dunaj v lastni režiji, si lahko privoščiš, da si cel dan samo v božični deželi na stojnicah in na drsališču. Sploh če si si že kdaj prej ogledal ostale znamenitosti mesta, ali pa te te ne zanimajo, ti priporočam to opcijo. Če boš na Dunaju prvič in te zanima celostna podoba mesta z dodatnim obiskom božične dežele, potem pa je tvoja prava izbira turistična agencija. Dunaj je primeren predvsem za tiste, ki imajo poleg adventnih stojnic namen tudi v mestu obiskati še kaj druga ali pa recimo obiskati drsališče.

2. Salzburg

Salzburg je lepo mesto, sploh staro jedro. Je pa seveda manjše kot Dunaj, zato lahko pričakuješ tudi manjši adventni sejem in manjšo ponudbo ostalih možnosti v mestu. Tukaj se ti splača iti z turistično agencijo, ker je mesto polno zgodb, ki jih izveš od turističnega vodiča. Prav tako se ti splača obiskati grad z žičnico, čeprav se ti mogoče zdi predraga. Razgled je prečudovit. 😉 Stojnice so razporejene po treh trgih v centru Salzburga, kjer imajo po novem tudi drsališče, ki pa je malo večje od našega mestnega v Mariboru. Salzburg je primeren res za tiste, ki imajo tudi ogled vseh ostalih znamenitosti in ki niso tako izbirčni z velikostjo samega sejma, saj je manjši kot na Dunaju.

3. Bratislava

Bratislavo sem obiskala samo enkrat s turistično agencijo. Priporočam ti, da iščeš pakete za več dni. Čisto preprost razlog - preveč je za en dan vožnje tja in nazaj. To je edina stvar, ki mi na celem izletu ni bila všeč. Center je zelo lepo okrašen in po celem centru lahko tudi srečaš stojnice z raznoliko ponudbo. Takrat ko sem bila, kakšne dodatne ponudbe z recimo drsališčem niso imeli. So pa imeli nekaj svojega, vsako večer so imeli kulturni program na glavnem trgu. Tisti dan so nastopali njihovi folkloristi  in pevski zbor. Morem reči, da kljub temu da jezika nisem razumela, je bil program zelo dober in zanimiv, ker je bilo nekaj posebnega in novega.

4. Ljubljana

V Ljubljano sem šla dosti krat. Zdaj si vsak verjetno misli - eh kaj bom pa v Ljubljani, če pa raje grem nekam ven iz Slovenije. Itak vsakega čisto podpiram. Ampak jaz sem taka da rada grem tudi po Sloveniji, ker je totalno lepa deželica in je tudi zelo zanimiva. Čeprav sem z Maribora priznam, da je Ljubljana dosti boljše turistično organizirana in bolj zanimiva. Ja v Mariboru pač tega ne znamo naredit na nekem nivoju. V Ljubljani imajo vsako leto poleg božičnega sejma, ki je kar velik in raznolik, tudi ob vikendih kulturni program z raznimi nastopi znanih pevcev. Nekako to mlade najbolj privlači, a ne? 😉 Tako da kljub ub temu, da si mnenja, da za advent pač moreš obiskat kako mesto izven Slovenije, obišči Ljubljano ker se splača. Pa še en namig: letos bo v Ljubljani isto veliko drsališče kot na Dunaju. Razlog več za večkratni obisk ne? 😉

5. Slovenska obala

Evo zadnja točka za super adventni izlet je pa naša slovenska obala. Dve leti sem čez jesen in zimo preživela doli in je super vzdušje. Ni sicer snega, je pa božičen in adventen čas zelo zanimiv in lep. Namreč kaj je boljše,  kot pa sončno kar se da toplo vreme in kakšen kozarček kuhanega vina v roki? Hmmm v mojem primeru čisto nič 😀 Zelo rada imam morje v vseh letnih časih in čisto iskreno, obala je lepša med jesenjo in zimo kot pa poleti, saj ni tiste velike turistične gužve, ampak umirjeno, toplo okolje z pridihom božiča na vseh straneh. V vsakem mestu je center zelo okrašen in imajo tudi božične stojnice. V Kopru imajo tudi manjše drsališče, je pa fajn za druženje s prijatelji. Portorož ima božične stojnice na vrtu hotela Palace. Kar pa mi je najbolj všeč, pa je to, da je na stojnicah večina lokalnih ponudnikov naravnih in ročnih  izdelkov. Tako lahko dejansko spoznaš ponudnike z drugega konca Slovenije in njihove lokalne izdelke. Res priporočam, da se en vikend ustaviš tam. Je drugačno, toplo vreme ampak zelo zelo lepo. Morem reči, da letos to vreme in vso okolje prav pogrešam.

Tako, destinacije za adventne izlete so tukaj. V prihodnje spremljaj moj blog zaradi projekta Ideje za božična darila, ideje za silvestrovanja in mogoče se prikrade vmes še kakšna božična nagradna igra. Če ne tukaj pa na Facebooku ali Instagramu, lika za sledenje pa sta v zgornjem desnem kotu bloga. Prav tako pripravljam za december nekaj novega. Če mi uspe, v decembru ustvarim tudi svoj vlog kanal iz izletov in potovanj, kjer boma vlogala skupaj z Markotom. Komaj čakaš?😀

Jutri se spet oglasim, do takrat pa

lepo se imej in veliko se smej!!


Marina


Komentarji

Priljubljene objave