Družbena omrežja, možnost za komunikacijo brez ovir?

Hejla!

Danes je eden takih dni, ko morem enostavno dat ven iz sebe svoje občutke in razmišljanja o nekaterih temah, ki jih stalno srečujem vsepovsod...

Ko pridem domov ponavadi grem za pol ure pregledat Facebook in Instagram. Že od prej, ko nisem imela bloga, sem imela tako navado. S tem sem se odklopila od svojega vsakdana in ponavadi šla prvo pogledat objave v svoje najljubše skupine (Mačjeljubci in Mačji paradiž), ker mi slike in posnetki mačk pomenijo vir pozitive in dobrega počutja. Kasneje pregledam tudi druge skupine v katerih sem zaradi interesov ali humorja. Tiste zaradi interesov ponavadi pridejo zelo prav, ko si v kakšni zagati, ostale pa so dober vir humorja v tistih 30 minutah. 

No vsaj tako sem jaz na družbena omrežja gledala včasih...

Bolj ko sem vpeta v preživljanje časa na Facebooku in Instagramu že zaradi konstantnega stika z vami, bralci, bolj seveda tudi opažam vse drugo, kaj se na njih dogaja. Priznam, da prej včasih nisem, tudi zaradi tega ker je tiste pol ure na dan konkretno premalo za to, da si konstantno z vsem na tekočem. 

Da bom bolj konkretna, to kaj sem začela opažati je neprekinjena negativa, žaljenje, očitki, kreg, ki se dogajajo na skupinah pri katerih sem prisotna. Pa ne samo v tem malem številu skupin na Facebooku, ampak tudi med komentarji strani, ki jim sledim in med komentarji objav ostalih uporabnikov. Zdi se mi, da so eni na družbenih omrežjih samo zato, ker le-ta nimajo omejitev glede kulture obnašanja, dovoljenem in nedovoljenem in spoštovanja ostalih soljudi.
Smo res že tako vpeti v ta svet družbenih omrežij, da sploh ne opazimo, da s tem kvarimo naše temeljne vrednote v družbi? Ker sem prepričana, da če bi se enako posamezniki obnašali in pogovarjali na ulici, v družbi prijateljev ali sodelavcev, bi bili kaj hitro izločeni iz družbe. Kaj stane človeka, da preden napiše komentar na nekaj, premisli kaj bo napisal in napiše konstruktivno kritiko če že treba? Samo nekaj besed drugačnih je potrebnih, da se človek, ki pride na družbena omrežja ne znajde med kupom negative in očitkov. Zakaj je treba vsako drugačno mnenje napasti brez konkretnega razloga, samo zato, ker je drugačen od tvojega?

Je že res, da se ima vsak možnost umaknit v tistem, ko mu takšne stvari niso všeč. Jaz se marsikdaj tega poslužujem, ker sem mnenja, da je še vedno pametnejši tisti, ki odneha in se spušča na določene nizke nivoje komunikacije drugih. Ampak vseeno, res kljub tej možnosti ne moremo ohraniti človeka v sebi, svojega dostojanstva in kulture in navsezadnje spoštovanja do drugih in sebe, ko pišemo komentarje in debatiramo o temah? 

S takšnim načinom nekontroliranega obnašanja in pisanja bomo v prihodnosti le še družba divjih zveri, ki so še slabše od njihovih dejanskih predstavnikov.

Toliko od mene za danes, se beremo v nedeljo.

Do takrat pa lepo se imej in veliko se smej,

Marina

Komentarji

Priljubljene objave