Dessert a' la Marina

Hejla!

Spet je vikenda skoraj konec...pa kam mine ta čas? No važno da so prazniki čez teden in važno da so počitnice, za tiste ki ste v OŠ ali SŠ.

Imaš večkrat težavo kaj skuhat ali speči za vikend, posebne priložnosti ali kar tako? Ker se meni to pogosto dogaja, bom s tabo delila tudi recepte. Seveda ne vsak teden, ker če bi imela toliko idej za ustvarjanje novega, ne bi imela zgoraj napisanega problema. 😆😆 Recimo, da bo kulinarični blog takrat, ko mi bo uspelo končno skupaj spacati kaj novega. 😆 Imam pa eno novico: pri vsakem receptu bodo podane tudi alternative za alergike. Zakaj? Ker sva tudi midva z Markom ena izmed njih ter da ti preprosto olajšam delo. Super ne?
Danes sem se odločila, da ti predstavim svojo packarijo prejšnjega tedna. Saj ne, ni packarija. Je dobro izpadlo morem reči in sem ponosna nase.
Začnimo s kuharijo 😍

Najprej sem si vse sestavine pripravila.

Potrebuješ:

- zimske piškote,
- mleko,
- zdrob,
- sladilo,
- 100 % kakav v prahu,
- mascarpone,
- čokoladno meto (lahko tudi navadno, če nimaš te, lahko pa tudi kakšno vanilijo).

Vse sestavine za dessert.

Postopek:


Sladica bo v treh plasteh (piškoti, gris plast, plast kreme). Zato se bom tukaj lotila priprave vsake plasti posebej, da bo bolj pregledno in lažje zate.

Plast piškotov: to je najlažja stvar, stri 10-15 piškotov tako, da jih bo nekaj čisto zmletih, nekaj na male koščke in nekaj na malo večje koščke (da obdržijo hrustljavost).

Gris plast: pol litra mleka segreješ do vretja in noter vsipaš gris (imej v mislih, da potrebuješ gosto plast, tako da vsipaj več, kot ponavadi, ko ga pripravljaš za obrok). Kasneje dodaš sladilo (imej v mislih, da je 100 % kakav v prahu grenek). Jaz sem dodala 2 čajni žlički rjavega sladkorja (lahko dodaš tudi med ali kakšno drugo sladilo) in 5 čajnih žličk kakava. Nisem hotela, da bi bil gris pretirano sladek, ampak samo toliko, da ni grenek od kakava, ima pa močan okus po kakavu. Za tisti sladkast okus celotne sladice služi spodnja plast piškotov.


Kuhanje grisa.
Gris je skuhan.
Plast kreme: V kremo sem dodala nek okus. Sama sem dodala čokoladno meto, ki ima okus, kot bi jedel After Eight čokolade. Sama imam domačo čokoladno meto, zato je to kot naročeno. Zate, če nimaš dostopa do čokoladne mete, lahko dodaš tudi navadno meto ali stroka vanilije. Mete ali čokoladne mete potrebuješ zelo malo. Sama sem vzela 5-6 vejic mete, potrgala listke, jih nasekljala in dodala v mešalnik. Preko sem nato dala mascarpone (v pakiranju je 200 g) in dodala malo mleka (samo toliko, da se lažje meša vsebina; ena žlica). Ko sem v mešalniku zmiksala vse troje, sem kremo pustila stati približno 3 ure, da dobi tapravi okus.
Pred miksanjem.

Tako pa zgleda med miksanjem :) Zelo malo se še vidi barve, saj tapravo (rahlo zelenkasto) barvo dobi krema po parih urah).
Ko sem vse plasti dokončala in ko so stale toliko časa, kot morejo, sem vzela kozarce. Lahko vzameš navadne za sok, lahko pa tudi tiste, ki jih imaš recimo za porcije sladoleda. Nato daš na podenj kozarca najprej plast piškotov, potem plast grisa in nato plast kreme. Jaz sem za dekoracijo uporabila potem en zimski piškot v vsak kozarec. Imej v mislih, da sem jaz zgoraj napisane količine imela za 4 kozarce, saj nisem delala velike količine vsega. Če želiš narediti za obiske ali celotno družino, povečaj temu primerno tudi količine.

Končen izdelek.

Tako izgleda iz strani po plasteh (ni najlepše razporejeno, pazi da se plasti čim manj mešajo med delanjem).
Tako, to je vsa umetnost tega desserta. Marko ga obožuje. 😍😍

Zdaj pa kot še obljubljeno, alternative za alergike (tiste stvari ki so na slikah, so napisane pod posameznimi alergeni).

Gluten:
- piškoti brez glutena
- koruzni zdrob

Laktoza (Markov problem 😔 ): 
- mleko brez laktoze
- mascarpone brez laktoze (te dve stvari tudi jaz uporabljam, kot vidiš na slikah)
- piškoti brez mleka (poglej med sestavine, je vedno napisano s krepkimi črkami)

Koruza (moj problem 😔 ):
- izogibaj se piškotov, ki vsebujejo koruzni škrob, modificiran škrob, samo škrob, glukozno-fruktozni sirup, glukozni sirup, fruktozni sirup, maltodekstrin, dektrozo
- namig: piškoti na sliki so iz Hoferja in ne vsebujejo koruze

Oreški, sezam, arašidi, jajca, soja:
- pazi na piškote (lahko vsebujejo tudi sledi teh sestavin) 
- izberi take, ki ne vsebujejo nič teh sestavin (niti sledi ne sme biti)

Tako, za danes je kuhanja konec. Upam, da boš poskusil/a moj recept. Če ja, mi v komentarje sporoči, če ti je bil všeč. 

Lep preostanek vikenda, do petka pa, sej veš, 
lepo se imej in veliko se smej,

MarinaKomentarji

Priljubljene objave