Časovna stiska - moji nasveti

Hejla!

Spet jaz in spet je pred nami vikend (neverjetno kako mine čas).Velikokrat zasledim na družbenih omrežjih in med pogovori z družbo, kako se včasih mladi lovijo v gužvi z vsemi obveznostmi, hobiji in domačimi opravili. Moram priznati, da sem na čase tudi jaz med njimi, ampak mi je še do sedaj nekako vedno uspelo rešiti zagato.
Vsakemu se kdaj zgodi, da pride do trenutka, ko je preveč stvari na dnevnem to-do listi, še več pa v glavi. Zato sem se odločila zbrati nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali v takih trenutkih in zaradi katerih boš upam da lažje premagal/a tudi tiste najbolj naporne tedne s polno testi in spraševanji. 

1. Čim prej si nabavi rokovnik, če še ga nimaš.

Sem prepričana, da boš zdaj pomislil/a sej pa imamo beležko že od osnovne šole, ker smo jo morali imeti. Ne mislim tiste male komaj kaj debele beležke, kjer sploh ni nobenih datumov, koledarja itd. Mislim pravi debeli rokovnik. Ki ima datumsko razporejene posamezne dneve, da imaš v posamezen predalček prostor vpisati prav VSE kaj ti pade na pamet za tisti dan. Sama uporabljam rokovnik od Sweet plans, saj mi je zelo všeč njihova tema celotnega rokovnika. Je pa debel in takega rabiš verjemi mi. Sploh ni treba imeti istega kot jaz, tvoja prijateljica ali prijatelj, mama, teta...Imej takega, ki bo ustrezal prav tebi po vsem kaj vsebuje. Od teme, velikosti, debeline, razporeditve dnevov, števila koledarjev, dodatne vsebine. Probaj različne, pa čeprav prvi ne bo pravi, ne obupaj in raziskuj dalje.

2. Sproti si zapisuj vse datume vseh obveznosti.

Prva stvar, ki se je je treba lotiti so seveda obveznosti, saj jih ne moremo prestavljati in si izbirati datumov za njihovo realizacijo. Zato jih je treba vedno zapisat pod pripadajoči datum. Ampak zato moraš vedno paziti na eno stvar - VEDNO ampak res VEDNO imej s sabo svoj rokovnik. Zakaj? Da si napišeš stvari takoj, ko izveš za njih, se za njih odločiš ali dogovoriš. Verjemi, vsa miselnost "eh sej si bom zapomnil/a" nebo ravno učinkovita in na koncu dneva zmeraj nekaj pozabiš. Pa še ena stvar: izberi si barve, s katerim boš pisal/a po dnevniku. Naj bo prioritetna stvar vedno zapisana z rdečo barvo, ostale pa si izberi sam/a, glede na to, koliko različnih stvari si moreš vpisovati in kakšne barve obožuješ. 

3. Vpisuj si proste dni, počitnice, izlete, praznovanja in obiske / kavice.

Rokovnik ti ne služi samo zato, da v njega načrtuješ samo "must do" stvari. Mogoče razmišljaš o tem, kaj je pa sploh važno, da si planiram proste dneve. Zato, ker boš tako lažje potem vedel/a, kdaj imaš prosto in kdaj realiziraš te "must do" stvari. Primer: če imam vikend zapolnjen z praznovanji in obiski, si ne bom planirala, da se bom še učila in nato še prala in pospravljala perilo, ker enostavno ne bo šlo skozi. Planiram si potem kakšne manjše sprotne stvari, ki ne vzamejo toliko časa. Nekatere stvari si zaradi tega tudi naredim v naprej. Recimo bloge pišem po navadi za en teden naprej, razen če se kaj zalomi. 

4. Vpisuj si tudi raznorazne dogodke, katerih bi se rad/a udeležil/a v prostem času.

Iz istega razloga kot zgoraj, da veš, kdaj pa niti slučajno nekaj ne sme priti vmes. Kaj bi se recimo zgodilo, če bi pozabil/a ali zamudil/a na koncert tvojega najljubšega glasbenika? Verjetno bi bila katastrofa, a ne? 💥💥💥Torej zapisuj tudi take dogodke. So tudi ZELOOOO pomembni, saj se gre za tvoje interese in hobije. 

5. Načrtuj učenje.

Glede na datume obveznosti, proste dneve in druge dogodke načrtuj tudi učenje. Imej v mislih, da si načrtuješ učenje v tistih terminih, kjer imaš minimalno dve uri prostega časa, saj takrat narediš nekaj efektivno. Najdi čim več takšnih terminov, da ti pol ni treba sedeti za učbeniki cel dan. Gotovo se ti je že zgodilo, da si imel/a v načrtu učenje za cel dan, potem pa je bilo tako sončno in toplo vreme, da bi bil greh, če bi ostal/a doma. No s tem, ko si rezerviraš več različnih terminov v istem tednu, se ti to gotovo ne bo zgodilo. Četudi bo sončno, se učiš dve uri in potem hitro skok na sonce. Pa še en nasvet: uči se sproti in ne komaj 2 tedna pred testi / kolokviji. Verjemi, je lažje - preverjeno 😉😉

6. Načrtuj tudi gospodinjska opravila.

Iskreno, moja mama bi sedaj komentirala, da imam vročino. Zakaj? Ker sem kot najstnica zelo zelo pogosto in namerno to točko zanemarjala. Nevem kaj naj rečem v svoj zagovor - malo je bila kriva puberteta, malo pa slab vpliv tedanjih vrstnikov s katerimi sem se družila. Ampak vseeno, ta točka je pomembna dragi moji. Tudi če si še vedno doma, tudi če je mama tista, ki ti dostikrat reče, da ne rabiš, je pomembna. Za vse tiste, ki pa ste že na svojem, pa tako veste o čem govorim. Za obojne pa velja - tudi to spada v rokovnik. Kljub temu, da se tisti, ki smo na svojem, že zavedamo pomembnosti gospodinjskih opravil, se premalo zavedamo, da jih je treba načrtovati, če nočeš, da se ti zabašejo. Delaj si tedenske plane za take malenkosti, saj je to najlažje, ker imaš že podrobno sliko vseh ostalih vnešenih stvari izmed zgornjih točk. Potem pa v tiste "luknje", ki ostanejo, vpiši gospodinjska opravila. Sčasoma se navadiš na opravljanje le-teh. Kr pogumno ☝☝☝

7. Še zadnji najbolj pomembni nasvet po mojem mnenju.

Kljub vsem planom, dogodkom, obveznostim in učenju ne pozabi nase. Vzami si čas za sebe, svoje želje in svoje potrebe. Ne zanemarjat npr. rednega prehranjevanja, svoje najljubše serije ali dokumentarca. Vzami si čas za večerni sprehod, ogled filma ali pa tudi za popoldansko spanje če si utrujen/a. 

Današnji blog je daljši, vendar upam, da ti vsaj malo pomaga. Tako, začetek vikenda je tukaj, zato ga uživaj in se beremo jutri.
Ne pozabi:
lepo se imej in veliko se smej,

Marina


Komentarji

Priljubljene objave